Nav activeren

Oer-IJ arrangement (wandelexcursie, museumrondleiding, lunch).

Westerplein 6 1901NA , Castricum
€ 27,50
Prijs incl. BTW

Een wandelexcursie in het Oer-IJ gebied onder leiding van een gids kan worden uitgebreid en gecombineerd met een rondleiding in het museumgedeelte van het Archeologiecentrum Huis van Hilde in Castricum. Het bezoek aan de expositie wordt toegespitst op de ontstaansgeschiedenis van  Kennemerland. Aansluitend is er dan een wandeling in het buitengebied. Tussendoor kunnen de deelnemers gebruik maken van een speciale Oer-IJ lunch in het museumrestaurant. Start 11.00 uur met koffie.

De kosten van dit complete arrangement bedragen € 27,50 per persoon.Meer info

Tot aan het begin van de jaartelling lag het Castricum van nu midden in de grillige monding van het Oer-IJ, een noordelijke aftakking van de Rijn die hier in zee uitmondde. Water en wind hadden er vrij spel. Vanaf het moment dat er stukken grond droogvielen begonnen mensen er een bestaan op te bouwen en activiteiten te ontplooien. Over die geschiedenis valt veel te vertellen.

Achter het station In Castricum staat Huis van Hilde, het Archeologiecentrum van Noord-Holland. Binnen is een bijzondere tentoonstelling ingericht over de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van de provincie. Buiten in het landschap herinneringen bijzondere kenmerken aan die tijd. Wij bieden een arrangement aan waar de een rondleiding in het museum wordt gecombineerd met een wandeling in het buitengebied onder leiding van een gids. Boeken kan in principe voor elke middag.

 


Variatie

Nergens in Nederland is het landschap zo gevarieerd als hier. De kust, de binnenduinrand, de groene polders met strandvlaktes en veenweides. Alles dicht bij elkaar. De oorsprong gaat terug tot zo’n 3000 jaar voor Christus. Door de eeuwen heen veranderde het gebied steeds weer van aangezicht.

Primitieve jagers, Romeinse soldaten, de eerste boeren, de rijke adel. De strijd tegen het water, dreigende oorlogen, de vroegste bewoning, de komst van de industrie. Er is veel te vertellen over de bewoners. Wij laten zien dat er achter elke verhoging in het landschap, kronkelige waterloop of dijklichaam een mooi verhaal schuilgaat. Het landschap laat zich lezen als een geschiedenisboek. Met een knipoog naar Johan Cruijff zeggen we graag; je ziet het pas, als je het weet.

 


Andere ogen

Je staat er niet altijd bij stil, maar de natuur bepaalde voor een belangrijk deel het gebruik en de inrichting van het landschap. Dat verklaart de loop van wegen, de aanwezigheid van waterpartijen en de plek van woningbouw. Buitenplaatsen, boerderijen en bedrijven liggen niet toevallig op de plekken die we heel gewoon zijn gaan vinden. Na de verhalen van onze gidsen kijkt u met andere ogen naar buiten en zal het landelijk gebied nooit meer hetzelfde zijn.


Feitelijke info excursie op een rijtje*

  • Elke dag wandelexcursie gecombineerd met museum rondleiding en lunch mogelijk.
  • Kosten voor een excursie met gids: € 27,50 euro per persoon.
  • Duur van buitenexcursies: ca. 2.5 uur.
  • Startplaats: Huis van Hilde, achter het station Castricum.
  • Starttijd: 11.00 uur.
  • In overleg maatwerk mogelijk.

Algemene Voorwaarden
  • Wanneer zich minder dan vier personen aanmelden, kan een excursie worden afgelast.
  • Kinderen vanaf 12 jaar welkom.
  • Extreme weersomstandigheden kunnen aanleiding zijn om een excursieprogramma aan te passen.
  • Boeken uiterlijk 48 uur van tevoren via deze site.

 

€ 0,00 Prijs vandaag (excl. btw)
Aantal
Titel Afbeelding Beschrijving
WC Binnen de locatie of dichtbij

Schrijf je eigen review

Je reviewt: Oer-IJ arrangement (wandelexcursie, museumrondleiding, lunch).

Maak natuurbehoud een zaak van iedereen